Suiker

Veel mensen eten te veel suiker, dat is een feit. Overal zit suiker in, ook in producten waar je het niet verwacht, neem bv. broodbeleg kipfilet, sausjes ja hoor overal zit suiker in.  

Zo krijg je “stiekem” (te) veel suiker binnen. 

Zoetstoffen een betere oplossing dan suiker?

Bevat geen calorieën dus dan lijkt het beter  Kan je brein eigenlijk  wel onderscheid maken tussen suiker en kunstmatige zoetstoffen?

We hebben suiker nodig en we zijn er eigenlijk allemaal gek op. Wij zijn genetisch geprogrammeerd om suiker tot ons te nemen. Suiker is voor ons ook een energiebron net zoals vet. 

We hebben het nodig, neem nu onze hersenen, deze functioneren op glucose! Maar in de oertijd kwam je het niet zoveel tegen, in de zomer wat meer door de vruchten die er groeide. Nu kom je het de hele dag tegen, in de winkel, op school, op het werk, tankstation je kunt er gewoon niet om heen, overal is suiker. 

Beloningssysteem en suiker

Beloningssysteem in de hersenen gaat werken wanneer we suiker eten. Hierbij bedoel ik niet puur alleen suiker (suikerklontje) maar een combinatie met iets zoals vet bijvoorbeeld een zak M&M ‘s.  

We voelen ons eventjes lekker bij het eten van suiker, dus wil je liever niet stoppen met het eten van suiker. Er komt namelijk dopamine vrij wat een neurotransmitter is die zorgt voor initiatief, motivatie en beloning een lekker gevoel. 

Ik geef vaak het voorbeeld.  Jij bent moe, je komt thuis en er staat een bordje met komkommer en een roze koek, wat neem jij ? 

Jouw hersenen kiezen automatisch voor calorierijk en niet voor ‘gezond’ of voor light.

Wil jij afvallen? Dan zie je dat je het dan niet moet hebben van je gezonde verstand. Dus zorg voor gezonde gewoontes, een gezonde leefstijl!

Kan ons brein onderscheid maken tussen suiker of kunstmatige zoetstoffen?

Het antwoord is ja, het brein reageert anders.

Een glas drinken met glucose, dus met calorieën geeft verzadiging. Dit gebeurt niet met een caloriearm drankje met bijvoorbeeld aspartaam.
Dit is onderzocht op hersenactiviteit met een MRI scan. Conclusie was, ons brein kan een calorische van een niet calorisch zoet drankje onderscheiden zonder dat we ons hier bewust van zijn. We willen dus graag suiker. En ja, we mogen ook suiker, alleen niet zoveel als nu.

> Is light een oplossing? Nee, ik denk van niet. Je blijft de behoefte aan de zoete smaak houden.

Wanneer je gezond en verzadigend eet gaat de behoefte aan suiker minder worden. Ik hoor het vaak van mijn clienten dat na een tijdje de behoefte naar suiker weg is.

Natuurlijk blijf je het lekker vinden, maar omdat je een goede energie hebt gaat de behoefte weg!

Wil jij dit ook? De drang naar suiker minderen?

Doe dan mee met 11 of 14 dagen vasten/detoxen onder begeleiding.

Kijk hier voor meer informatie.

Uiteraard kun je ook altijd vrijblijvend contact met mij opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

 

 

Tips voor een gezonde vakantie

Hoe  kom ik gezond de vakantie door? Dat is een vraag die veel cliënten aan mij stellen nu de vakantietijd begint. In de vakantie heb je lekker veel vrije tijd, weinig tot geen verplichtingen, geen wekker die in de ochtend gaat, maar lekker luieren en veel genieten. ...

Vitamine D | Heb jij dat extra nodig?

Vitamine D is voor zoveel zaken van belang! En dit gaat verder dan alleen de botten en het gebit. We krijgen ongeveer 2/3 binnen door zonlicht, en dat hebben wij hier in Nederland niet zoveel. En dan moet je wel buiten komen zonder je in te smeren met een...

Endometriose

Endometriose MENSTRUATIE PIJN hoort er NIET bij! Endometriose is helaas nog zo onbekend en het zou fijn zijn als hier verandering in komt. Zodat vrouwen niet blijven rondlopen met deze pijnklachten. Vaak komt het helaas voor dat het laat ontdekt word of de klachten...