Suiker

Veel mensen eten te veel suiker, dat is een feit. Overal zit suiker in, ook in producten waar je het niet verwacht, neem bv. broodbeleg kipfilet, sausjes ja hoor overal zit suiker in.  

Zo krijg je “stiekem” (te) veel suiker binnen. 

Zoetstoffen een betere oplossing dan suiker?

Bevat geen calorieën dus dan lijkt het beter  Kan je brein eigenlijk  wel onderscheid maken tussen suiker en kunstmatige zoetstoffen?

We hebben suiker nodig en we zijn er eigenlijk allemaal gek op. Wij zijn genetisch geprogrammeerd om suiker tot ons te nemen. Suiker is voor ons ook een energiebron net zoals vet. 

We hebben het nodig, neem nu onze hersenen, deze functioneren op glucose! Maar in de oertijd kwam je het niet zoveel tegen, in de zomer wat meer door de vruchten die er groeide. Nu kom je het de hele dag tegen, in de winkel, op school, op het werk, tankstation je kunt er gewoon niet om heen, overal is suiker. 

Beloningssysteem en suiker

Beloningssysteem in de hersenen gaat werken wanneer we suiker eten. Hierbij bedoel ik niet puur alleen suiker (suikerklontje) maar een combinatie met iets zoals vet bijvoorbeeld een zak M&M ‘s.  

We voelen ons eventjes lekker bij het eten van suiker, dus wil je liever niet stoppen met het eten van suiker. Er komt namelijk dopamine vrij wat een neurotransmitter is die zorgt voor initiatief, motivatie en beloning een lekker gevoel. 

Ik geef vaak het voorbeeld.  Jij bent moe, je komt thuis en er staat een bordje met komkommer en een roze koek, wat neem jij ? 

Jouw hersenen kiezen automatisch voor calorierijk en niet voor ‘gezond’ of voor light.

Wil jij afvallen? Dan zie je dat je het dan niet moet hebben van je gezonde verstand. Dus zorg voor gezonde gewoontes, een gezonde leefstijl!

Kan ons brein onderscheid maken tussen suiker of kunstmatige zoetstoffen?

Het antwoord is ja, het brein reageert anders.

Een glas drinken met glucose, dus met calorieën geeft verzadiging. Dit gebeurt niet met een caloriearm drankje met bijvoorbeeld aspartaam.
Dit is onderzocht op hersenactiviteit met een MRI scan. Conclusie was, ons brein kan een calorische van een niet calorisch zoet drankje onderscheiden zonder dat we ons hier bewust van zijn. We willen dus graag suiker. En ja, we mogen ook suiker, alleen niet zoveel als nu.

> Is light een oplossing? Nee, ik denk van niet. Je blijft de behoefte aan de zoete smaak houden.

Wanneer je gezond en verzadigend eet gaat de behoefte aan suiker minder worden. Ik hoor het vaak van mijn clienten dat na een tijdje de behoefte naar suiker weg is.

Natuurlijk blijf je het lekker vinden, maar omdat je een goede energie hebt gaat de behoefte weg!

Wil jij dit ook? De drang naar suiker minderen?

Doe dan mee met 11 of 14 dagen vasten/detoxen onder begeleiding.

Kijk hier voor meer informatie.

Uiteraard kun je ook altijd vrijblijvend contact met mij opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

 

 

Bottenbouillon recept

Laat het lang sudderen hoe langer hoe beterIngrediënten:4 liter water30ml appelazijn1 – 2 kilo bottenRund met mergpijp en schenkel bij rund of kippenbotten of visgraat zout en groenten naar smaak. Bereidingswijze:Doe de botten in de pan met koud water en azijn en laat...

Gezond eten, maar niet afvallen

Ja hoor dat kan gebeuren, daarom kijk ik naar vele oorzaken waarom iemand overgewicht heeft. Natuurlijk is gezond eten wel belangrijk want met cola en fast food gaat het zeker niet lukken. Maar bij veel mensen is het wenselijk om verder te kijken. Voor de mensen die...

Hoe kan ik beter slapen?

Herken je dit?  Moeite met in slaap komen Of om in slaap te blijven  Vroeg wakker worden en niet  het gevoel uitgeslapen te zijn   Slapen is herstel! 's Nachts krijgt je lijf een “onderhoudsbeurt”  van alles wat het die dag heeft moeten doorstaan. Herstel van de...