Suiker

Veel mensen eten te veel suiker, dat is een feit.

Overal zit suiker in, ook in producten waar je het niet verwacht, neem bv. broodbeleg kipfilet, ja hoor suiker. 

Zo krijg je “stiekem” (te) veel suiker binnen. 

Is het nemen van zoet stoffen dan een oplossing?

Bevat geen calorieën dus goed ?

Kan je brein onderscheid maken tussen suiker en kunstmatige zoetstoffen?

We hebben suiker nodig en we zijn er gek op. Wij zijn genetisch geprogrammeerd om suiker tot ons te nemen. 

Suiker is een energiebron net zoals vet. 

We hebben het nodig, neem nu onze hersenen, deze functioneren op glucose! Maar in de oertijd kwam je het niet zoveel tegen, in de zomer wat meer door de vruchten die er groeide. Nu kom je het de hele dag tegen, in de winkel, op school, op het werk, tankstation je kunt er gewoon niet om heen.

De hersenen reageren op suiker.

Beloningssysteem in de hersenen gaat werken wanneer we suiker eten. Hie bij bedoel ik niet puur alleen suiker (suikerklontje) maar een combinatie met iets zoals vet bv. een zak M&M ‘s.  

We voelen ons eventjes lekker bij het eten van suiker, dus wil je liever niet stoppen met het eten van suiker. Er komt dopamine vrij. Dit is een neurotransmitter die zorgt voor initiatief, motivatie en beloning een lekker gevoel.

Ik geef vaak het voorbeeld.  Jij bent moe, je komt thuis en er staat een bordje met komkommer en een roze koek, wat neem jij ? 

Jouw hersenen kiezen automatisch voor calorierijk en niet voor ‘gezond’ of voor light.

Wil jij afvallen? Dan zie je dat je het dan niet moet hebben van je gezonde verstand. Dus zorg voor gezonde gewoontes, een gezonde leefstijl!

Kan ons brein onderscheid maken tussen suiker of kunstmatige zoet stoffen?

Het antwoord is ja, het brein reageert anders.

Een glas drinken met glucose, dus met calorieën geeft verzadiging. Dit gebeurt niet met een caloriearm drankje met bv. aspartaam.
Dit is onderzocht op hersenactiviteit met een MRI scan. 

Conclusie was, ons brein kan een calorische van een niet calorisch zoet drankje onderscheiden zonder dat we ons hier bewust van zijn.

We willen dus graag suiker.

En ja, we mogen ook suiker, alleen niet zoveel als nu.

Is light een oplossing? Nee, ik denk van niet.
Je blijft de behoefte aan de zoete smaak houden.

Wanneer je gezond en verzadigend eet gaat de behoefte aan suiker minder worden.
Ik hoor het vaak van mijn clienten dat na een tijdje de behoefte naar suiker weg is.

Natuurlijk blijf je het lekker vinden, maar omdat je een goede energie hebt gaat de behoefte weg!

Wil jij dit ook? Dat de drang naar suiker verminderd?

Doe dan mee met 11 of 14 dagen vasten/detoxen onder begeleiding, start maandag 9 maart. Kijk hier voor meer informatie.

En/of kom naar mijn lezing Hormoonbalans op dinsdag 24 maart. Kijk hier voor meer informatie.

Uiteraard kun je ook altijd vrijblijvend contact met mij opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

 

 

Vasten/Detoxen, super voor je gezondheid en vetverbranding!

Met vasten geef je je lichaam, dat voortdurend wordt blootgesteld aan overconsumptie, tijd om te herstellen. Zo spreek je je vetvoorraad aan en via vastenperiodes zet je je stofwisseling in gang en schakelt je lichaam over van suiker naar vetverbranding.

Iedereen aan de vitamine D

Hoe herken je dat je een vitamine tekort hebt? En hoe krijgen we vitamine D in ons lijf? In mijn artikel vertel ik je erover.

Asperge recept

Welke gerechten kan je allemaal maken met asperges? Ik heb een aantal recepten voor je gemaakt, zodat jij aan de slag kan.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *