Van nature is het normaal om te vasten. Vroeger vingen we af en toe een vis of een dier. Dan was er te eten. Soms waren er dagen dat er niets of weinig te eten was. Als er vruchten waren, aten we hier zoveel als mogelijk van, dan hadden we reserves voor tijden van weinig eten. En daarbij bewogen we veel in de buitenlucht!

Vasten

Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid, juicht de ontwikkeling toe, omdat er best aanwijzingen zijn dat het werkt. Seidell: “Soms eten en soms vasten is van nature onze normale situatie. “In grootmoeders tijd was er geen overvloed. Nu worden wij de hele dag blootgesteld aan voedselprikkels, dat maakt matigen moeilijk. Zo nu en dan op de rem trappen, vinden we makkelijker dan voortdurend minder gas geven.

Matigen, minder eten is dus moeilijk in een omgeving waar echt overal eten is.

Voordelen van vasten

Van suiker naar vet verbranding

Met vasten geef je je lichaam, dat voortdurend wordt blootgesteld aan overconsumptie, tijd om te herstellen. Zo spreek je je vetvoorraad aan en via vastenperiodes zet je je stofwisseling in gang en schakelt je lichaam over van suiker  naar vetverbranding. En daarmee verlies je kilo’s.

Autofagie

Bij vasten komt je lichaam in een staat die autofagie heet!
Daarbij worden cellen die niet meer functioneren, geheel of gedeeltelijk versleten zijn, ‘opgegeten’ door ons lijf. En dat is Super, deze mooie schoonmaak in je lijf!

Vasten heeft een positieve invloed op een gezond en een ziek lijf.

Denk hierbij aan preventie, je lijf gezond houden, een gezonde up date ter voorkoming van ziekte en het helpt bij afvallen. 

Insulineresistentie

Je lijf wordt weer insuline gevoeliger en dat is super. Je suikerdrang verdwijnt. Daarom heeft vasten positieve invloed op diabetes 2 (bij medicatie altijd in overleg)

Vernieuwing

Vasten stimuleert de aanmaak van nieuwe neuronen en beschermt hersencellen tegen beschadigingen.
Er is volop onderzoek met effecten op kanker. Valter Longo  (Amerikaanse onderzoeker) heeft een flink budget van het nationale kanker instituut gekregen voor onderzoek van vasten op kanker.

Darmen

Vasten heeft invloed op het verbeteren van je darm microbioom (darmflora) , darmklachten, voedsel overgevoeligheden.

Vasten, alleen of onder begeleiding?

Je moet per persoon kijken voor wie het geschikt is.
Ik kijk naar leeftijd, of je zwanger bent,  borstvoeding geeft, of er aanleg is voor een eetstoornis, medicatie  en hoe is jouw darmgezondheid. In overleg bekijk ik wat kan.

Dan ga je vasten, je krijgt een handleiding met daarin de complete uitleg van de detox.  En om je lever niet te overbelasten tijdens het vasten/detoxen gebruik je ondersteunende supplementen.


Meer informatie en ervaringen van deelnemers vind je hier of neem contact met mij op. 

 

 

bottenbouillon recept

Veel mensen maken regelmatig bouillon maar dat is van vlees met bot. Deze bouillon is dus alleen van bot! Ik deel met jou het recept

Endometriose

Endometriose MENSTRUATIE PIJN hoort er NIET bij! Endometriose Awareness Maand Endometriose is nog zo onbekend en hier moet verandering in komen! Zodat vrouwen niet blijven rondlopen met deze pijnklachten Het moet stoppen dat vrouwen denken dat dit er bij hoort! Zorg...

Zoetstoffen, light producten trapt ons brein daar wel in?

Het is een feit dat mensen teveel suiker eten, maar kan ons brein onderscheid maken tussen suiker of kunstmatige zoetstoffen?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *