Wie mij als kind gekend heeft weet dat ik veel last van migraine had. Ik was vaak 1 dag in de week thuis van school. De hele dag lag ik in bed en kon niets verdragen. Als iemand mij vroeg of ik iets wilde eten of drinken werd ik al misselijk. Alleen al de gedachte eraan zorgde dat ik over moest geven. Het overgeven ging maar door tot gal overgeven aan toe.

Ik kan je zeggen dit is geen pretje, het voelde alsof het uit mijn tenen moest komen. Na zo’n migraineaanval was ik vaak moe, maar hey, ik was een kind en ging er weer vol tegenaan. Ik had tenslotte alweer een dag gemist…

Mijn ouders probeerden van alles uit. Ik kreeg voedingsadviezen zoals geen chocolade en varkensvlees eten. Ik ben zelfs naar een chiropractor en fysiotherapeut geweest, dit gaf wel verlichting! Nu, zoveel jaar later, snap ik ook waarom. Ze reisden met mij naar een man, zij noemden hem een “strijker”. De therapie bestond eruit dat deze man met zijn handen langs mijn hoofd ging  met strijkbewegingen zonder mij aan te raken, en dan schudde hij zijn handen af . Ook heb ik water gedronken wat ingestraald was.

De dokter zei dat hij niet veel kon doen en hoopte dat als ik in de pubertijd kwam (hormonen) het over zou gaan. En toen kwam de pubertijd, maar helaas geen verandering. De migraine bleef. In de pubertijd kwam de menstruatie als nieuwe factor erbij. Rond de menstruatie daalden de hormonen waardoor de kans erg groot was dat ik migraine kreeg. Dit was zeker niet altijd zo, het kon ook een hele andere week zijn. Als oestrogeen zakt, zakt ook serotonine en de doorbloeding in het hoofd. Een lage bloeddruk door vaatverwijding en dan migraine zijn het gevolg.

Ik ging in de verpleging werken, met onregelmatige diensten. Daarnaast dronk ik tijdens het uitgaan alcohol. Beide zijn bij migraine niet goed. Daarna een baan met veel stress. Ik kreeg medicatie: Imigran (Sumatriptan). Dit werkt op de bloedvaten en zenuwen in de hersenen. Dat is echt troep, maar vaak voelde ik me dan zo slecht dat ik het toch nam.

En toch was er iets gebeurd waardoor de migraineaanvallen weg bleven. Ik kon toen niet precies zeggen wat het was. In die tijd kende ik niemand die naar mijn hormonen keek of een voedingsovergevoeligheid test kon doen. Ik heb kinderen gekregen, er gebeurde hormonaal van alles. Misschien is hierdoor de oestrogeenbalans verbeterd?

Ik ben 30 kilo aangekomen en weer afgevallen. Hierdoor kreeg ik ook een beter oestrogeenlevel en misschien een verbetering in de darmen. Gelukkig ben ik het gewicht verloren door gezonder te gaan eten. Ook ben ik meer water gaan drinken, dit deed ik veel te weinig.

Ik ben steeds gezonder gaan leven, werk iedere dag aan stressbalans (is mijn valkuil), zorg voor beweging en eet gezond. Ik heb natuurlijk ook verschillende opleidingen gedaan en snap het nu veel beter haha. Inmiddels ben ik nu 50 jaar, en nog steeds heb ik geen migraine (ff afkloppen).

Ik maakte me wel een beetje zorgen om de overgang, uit angst dat de migraine terug kon komen. Ook al zijn mijn hormonen, vooral oestrogeen, aan het schommelen het geeft geen migraine. Yes! Na al die jaren denk ik zelf dat het een combinatie van alles was: hormonen, te veel stress, voeding triggers, verstoring van de bloeddruk en de neurotransmitters in het hoofd. Ik heb sowieso geen overgangsklachten zoals opvliegers enzo, en ik weet dat mijn gezonde leefstijl daar mee te maken heeft.

Wat doe ik dan?

Ik zorg ervoor dat:

  • Ik voeding vermijd die mijn triggers kunnen zijn en die mijn lijf stress geven.
  • Ik niet (of minder) oestrogeendominant ben.
  • Er een goede vertering van het voedsel plaatsvindt en door het eten van de juiste voeding dagelijks ontlasting heb.
  • Ik gezonde darmen heb waardoor o.a. mijn immuunsysteem het goed heeft.
  • Mijn lever goed zijn werk kan doen.
  • Mijn vetpercentage niet hoog is.
  • Ik niet vast zit in mijn nek en schouders.
  • Mijn slaapkwaliteit goed is.

Wat kan ik voor jou doen? 

Dit zijn een aantal dingen waaraan gewerkt kan worden om migraine te laten verdwijnen:

Bloedonderzoek: Door middel van een bloedonderzoek kan ik jouw voeding overgevoeligheden testen.

Stressbalans: Door stress en ontspanning meer in balans te brengen. Stress heeft bijvoorbeeld invloed op spierspanning in je schouders en nek. Vaak ontstaat migraine na stress bij ontspanning en deze overgang kan verbeterd worden.

Hormoonanalyse:  Uitzoeken of en hoe sterk je oestrogeendominant bent.

Bloedsuikerspiegel: Is er insulineresistentie en hoe is het met je bloedsuiker spiegel.

Schildklier: Door een bloedtest kan ik zien hoe het met je schildklier gaat.

Sporten: Sport je? En sport je met stress of ontspanning?

Slaapkwaliteit verbeteren: Door de aanmaak van melatonine (slaaphormoon) te verbeteren. Slecht slapen is ook stress.

 

Gezondheidscheck: Krijg je wel voldoende voedingsstoffen binnen? Hoe gaat het met je darmwerking? En je temperatuurregeling? 

Tips voor een gezonde vakantie

Vakantietijd even niks moeten en alles mogen, maar let op sla hier niet in door. Ik geef je graag tips hoe je gezond en genietend vakantie kan hebben.

Vaak moe?

Hoe zit het met jou immuunsysteem? En hoe kun je laaggradige ontstekingen voorkomen en/of aanpakken? Lees het in mijn artikel.

Laboratorium

Door (bloed)onderzoek te doen maken we inzichtelijk wat jouw systeem nodig heeft of juist niet nodig heeft. Meten = weten Onderzoeken kunnen plaatsvinden bij: Voedselintoleranties, omdat je wil weten welke voedingsmiddelen jouw systeem negatief beinvloeden....

0 reacties