Waarom een multivitamine krijgen we niet genoeg vitamines en mineralen binnen?

Heel veel mensen slikken multivitamines, van alles een beetje in 1 pil! Er is geen bewijs dat multivitamines (voor iedereen) goed is. Het is voor ouderen, mensen met een maagverkleining, zwangeren en veganisten wel aan te raden om bepaalde vitamines en mineralen bij te slikken. Ook kan het zijn dat jij om een andere reden niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. Het is goed om te kijken wat er precies in zit en wat jij nodig hebt. Er zit veel verschil in de samenstelling van multi’s. Ook klopt er bij veel multi’s niet van wat er in zit en wat er op het etiket staat (etikettenfraude, ja echt!).

Ga niet zomaar vitamines slikken als je klachten hebt. Dan is het beter om eerst een gezondheidscheck te doen bij mij en indien nodig je bloed te laten nakijken op tekorten.
Wanneer je dan vitamines mineralen slikt is dit in het bloed verhoogd en krijg je geen juiste uitslag.

Let op met hooggedoseerde (multi)vitamines bovenop een gezond voedingspatroon met veel vitamines en mineralen. Kijk goed wat erin zit. Zitten er vitamines en mineralen in die jij misschien niet nodig hebt? Met wateroplosbare vitamines is dit geen groot probleem deze worden door het lichaam uitgescheiden. Maar met vetoplosbare vitamines is dat anders, deze kunnen in het lichaam ophopen.

Mijn tip voor jou 

Gebruik altijd orthomoleculaire merken voor je supplementen en koop ze niet in de supermarkt en Etos, Kruidvat en dergelijke ketens. Dan heb je wel goedkope, maar als jij ze alleen maar uitpoept zijn ze nog duur. Vaak zitten er veel toevoegingen bij die niets doen voor je gezondheid. Ook zit er suiker in (let op de schuilnamen voor suiker) en bijvoorbeeld kleurstoffen in. Deze goedkope supplementen zijn uiteindelijk een duurkoop als ze niet goed opneembaar zijn. De biologische beschikbaarheid is belangrijk. Daarbij komt nog de fraude dat er niet inzit wat op het etiket staat.

Voor de 50 plusser een andere multivitamine nodig?

Ja, als je ouder wordt heb je een veranderde behoefte aan voedingsstoffen. De aanmaak van bepaalde vitamines verlopen minder goed. Denk aan vitamine D, maar bijvoorbeeld ook de productie van de intrinsieke factor wordt minder en daardoor minder goede opname van B12. Ben je 50? Kijk dan goed naar een multivitamine voor 50 plus.