Vitamine D is in weze geen eens een vitamine maar een (pro)hormoon, vitamines komen veelal uit voeding. Vitamine D maken we vooral zelf via de huid en een klein beetje uit onze voeding.

Hoe krijgen we voldoende vitamine D binnen?

Voor het grootste gedeelt zo’n circa 80% halen we deze uit de zon en de overige 20% halen we uit onze voeding. Om vitamine D voor het lijf bruikbaar te maken hebben we een omzettingssysteem nodig. We hebben zonlicht nodig op onze blote huid. Oftewel huid die niet bedekt is met kleding. Mensen  die buiten lopen met lange gewaden en burka’s hebben daardoor een vitamine D tekort.

In Nederland hebben we te weinig zonkracht van Oktober tot en met Maart/April om voldoende vitamine D aan te maken. De zon komt dan namelijk niet hoog genoeg om het voor ons lichaam via de huid aan te maken. 

Daarnaast beschermen we onszelf bij zon met zonnebrandcrème met een zonnefactor. We moeten dus eigenlijk zon op onze huid krijgen sterk genoeg om de huid rood te laten worden, maar we moeten ook weer opletten voor verbranden met kans op huidkanker en huidveroudering. De tip is ga niet met een witte huid 3 weken “bakken”in de zon in je vakantie. Maar bouw het op en ga vaak naar buiten.
Kijk eens hoeveel dat we buiten komen, de meeste mensen veel te weinig. Denk daarbij eens aan ouderen die niet meer zo mobiel zijn en veel te weinig buiten komen, wat denk je zouden die een tekort hebben? 

Risico groepen voor een vitamine tekort zijn

  • Iedereen en zeker in de winterperiode
  • Ouderen
  • mensen die binnen werken
  • Zwangere vrouwen
  • mensen met een witte huid (rossige mensen)
  • Getinte mensen  
  • Mensen met overgewicht.

Er zit vitamine D in voeding zoals bijvoorbeeld vette vis of makreel, al moet je er aardig veel van eten om aan voldoende zeg 75mcg binnen te krijgen. Vitamine D is vetoplosbaar deze kan in ons vet worden opgeslagen. Wanneer we het nodig hebben wordt het actieve vitamine D.  De evolutie leert ons dat we vroeger dikker werden in de zomer omdat er meer te eten was en sloegen we D op in het vetweefsel. In de winter vielen we weer af er was weinig eten en kwam de nodige D vrij.

Helaas werkt het zo niet meer we hebben eten in overvloed en vallen niet af in de winter. Dus het werkt anders dan met wateroplosbare vitamines die je niet opslaat maar uitplast.  

Hebben we extra vitamine D nodig?

Je kunt er vanuit gaan dat als de donkere maanden starten vanaf Oktober ongeveer dat je vitamine D aanmaak flink zakt. Het is daarom raadzaam om in deze maanden extra vitamine D te slikken. 

Afhankelijk van wat de waarde is adviseer ik de hoeveelheid soms is het nodig om te boosten. Ikzelf ben 50 plus ik slik het hele jaar door vitamine D capsules met olijf olie (vet is nodig voor de opname) ik wil extra steun voor  o.a. botten, immuunsysteem, aanmaak hormonen, spierkracht ect. 

Verder is het dan wel belangrijk dat je voldoende calcium binnen krijgt uit voeding.  Nee, daar hoef je geen zuivel voor te eten. In groenten zit ook voldoende calcium. Je kunt natuurlijk ook af en toe yoghurt nemen. De calcium via de voeding is nodig omdat je anders calcium uit de botten gaat trekken voor de opname vitamine D. 

Terwijl we juist vitamine D o.a. slikken voor de botten  dus dan gebeurt het tegenovergestelde en dat is niet de bedoeling.

Vitamine D doet nog veel meer
Vitamine D is nodig bij veel systemen en kan op veel cellen aandokken,
kankercellen  remt de groei, rode bloedcellen verbetert de hemotopoëse  ,
immuunsysteem, goed voor de botten en gebit (samen met K), verminderd de PTH sysnthese en afgifte, zorgt voor meer spierkracht,
bouwstof voor hormonen, celcommunucatie.

Symptomen vitamine D tekort 

  • Spierzwakte,
  • Gevoel om om te vallen,
  • Laag libido,
  • Osteoporose,
  • Hart en vaatziektes,
  • Minder stressbestendig,
  • Overgangsklachten,
  • PMS,
  • Winterdip,
  • Lage rugpijn,
  • Zwak kraakbeen,
  • Insuline resistentie,
  • Leptine resistentie 

Wil je graag weten hoe het met je vitamine status is en wil je hier advies in? Stuur een e-mail: info@angelien-gezondheidscoach.nl

Wil jij een goed opneembaar supplement ik heb supplementen op voorraad of kan je een bestel link sturen. Neem dan contact met mij op

 

Endometriose

Endometriose MENSTRUATIE PIJN hoort er NIET bij! Endometriose is helaas nog zo onbekend en het zou fijn zijn als hier verandering in komt. Zodat vrouwen niet blijven rondlopen met deze pijnklachten. Vaak komt het helaas voor dat het laat ontdekt word of de klachten...

Vetten, zijn vet belangrijk voor de gezondheid

Gezonde en ongezonde vetten. Wat is het verschil? En waarom is het belangrijk om wel vetten te eten? Lees er alles over in mijn blog.

Waarom wordt de één wel ziek en de ander niet van COVID19

Iedereen reageert anders op COVID 19, dat is inmiddels wel duidelijk. Alleen waar heeft dat nou precies mee te maken? Wat zegt ons immuunsysteem hierover?

Nacht zweten en opvliegers! ik werd er een beetje blij van!

Symptomen die bij de overgang komen kijken zijn o.a. nachtzweten, opvliegers, stemmingswisselingen en geheugenverlies. Hoe ga jij met de overgang om?

Een baaldag? Stimuleer dan je gelukshormonen

Last van een baaldag? Stimuleer jouw gelukshormonen en kom uit die dip. Welke hormonen zijn dan gelukshormonen (neuro transmitters)?

Gezond eten, maar niet afvallen

Ondanks gezonde voeding lukt het maar niet om af te vallen. Hoe frustrerend? Daarom is het zo belangrijk om te kijken waarom iemand overgewicht heeft.