Van nature is het normaal om te vasten. Vroeger vingen we af en toe een vis of een dier. Dan was er te eten. Soms waren er dagen dat er niets of weinig te eten was. Als er vruchten waren, aten we hier zoveel als mogelijk van, dan hadden we reserves voor tijden van weinig eten. En daarbij bewogen we veel in de buitenlucht!

Vasten

Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid, juicht de ontwikkeling toe, omdat er best aanwijzingen zijn dat het werkt. Seidell: “Soms eten en soms vasten is van nature onze normale situatie. “In grootmoeders tijd was er geen overvloed. Nu worden wij de hele dag blootgesteld aan voedselprikkels, dat maakt matigen moeilijk. Zo nu en dan op de rem trappen, vinden we makkelijker dan voortdurend minder gas geven.

Matigen, minder eten is dus moeilijk in een omgeving waar echt overal eten is.

Voordelen van vasten van suiker naar vet verbranding

Met vasten geef je je lichaam, dat voortdurend wordt blootgesteld aan overconsumptie, tijd om te herstellen. Zo spreek je je vetvoorraad aan en via vastenperiodes zet je je stofwisseling in gang en schakelt je lichaam over van suiker  naar vetverbranding. En daarmee verlies je kilo’s.

Vasten en autofagie

Bij vasten komt je lichaam in een staat die autofagie heet!
Daarbij worden cellen die niet meer functioneren, geheel of gedeeltelijk versleten zijn, ‘opgegeten’ door ons lijf. En dat is Super, deze mooie schoonmaak in je lijf!

Vasten heeft een positieve invloed op een gezond en een ziek lijf.

Denk hierbij aan preventie, je lijf gezond houden, een gezonde up date ter voorkoming van ziekte en het helpt bij afvallen. 

Vasten en insulineresistentie

Je lijf wordt weer insuline gevoeliger en dat is super. Je suikerdrang verdwijnt. Daarom heeft vasten positieve invloed op diabetes 2 (bij medicatie altijd in overleg)

Vernieuwing na vasten 

Vasten stimuleert de aanmaak van nieuwe neuronen en beschermt hersencellen tegen beschadigingen.
Er is volop onderzoek met effecten op kanker. Valter Longo  (Amerikaanse onderzoeker) heeft een flink budget van het nationale kanker instituut gekregen voor onderzoek van vasten op kanker.

Darmen en vasten 

Vasten heeft invloed op het verbeteren van je darm microbioom (darmflora) , darmklachten, voedsel overgevoeligheden.

Vasten, alleen of onder begeleiding?

Je moet per persoon kijken voor wie het geschikt is.
Ik kijk naar leeftijd, of je zwanger bent,  borstvoeding geeft, of er aanleg is voor een eetstoornis, medicatie  en hoe is jouw darmgezondheid. In overleg bekijk ik wat kan.

Dan ga je vasten, je krijgt een handleiding met daarin de complete uitleg van de detox.  En om je lever niet te overbelasten tijdens het vasten/detoxen gebruik je ondersteunende supplementen.


Meer informatie hierover vind je hier

 

 

Vitamine D | Heb jij dat extra nodig?

Vitamine D is voor zoveel zaken van belang! En dit gaat verder dan alleen de botten en het gebit.

Asperge recept

Welke gerechten kan je allemaal maken met asperges? Ik heb een aantal recepten voor je gemaakt, zodat jij aan de slag kan.

Vaak moe?

Hoe zit het met jou immuunsysteem? En hoe kun je laaggradige ontstekingen voorkomen en/of aanpakken? Lees het in mijn artikel.

0 reacties