Vitamine D is voor zoveel zaken van belang! En dit gaat verder dan alleen de botten en het gebit. We krijgen ongeveer 2/3 binnen door zonlicht, en dat hebben wij hier in Nederland niet zoveel. En dan moet je wel buiten komen zonder je in te smeren met een beschermingsfactor, maar ook weer niet te lang want verbranden is ook niet goed. Toch zien we in landen waar de zon veel schijnt ook steeds meer vitamine D tekorten. De vitamine D die we aanmaken (onderaan staat hoe dit precies gebeurt) slaan we op als voorraad, maar na twee maanden is het op. Dus om in de winter bij te slikken is een heel goed idee.

De overige vitamine D (⅓) moet uit voeding komen wat veel mensen niet lukt. Voeding met vitamine D is vette vis en olie. Denk aan de welbekende levertraan die de oudere generatie vroeger kreeg. In eieren zit ook een heel klein beetje vitamine D, maar we kunnen stellen dat de meeste mensen niet genoeg uit voeding halen.

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat een goede waarde van vitamine D nodig is om chronische ziektes te voorkomen zoals osteoporose, diabetes type 1 & 2, MS, schildklier ziekte hashimoto, reuma, atritis, metabool syndroom, hart en vaatziekten en infectieziekten zoals de griep en luchtweginfecties. Maar ook mentale aandoeningen, verschillende soorten kanker, oogaandoeningen zoals maculadegeneratie, vermoeidheid, spierpijn en rugpijn.

In de menopauze krijgen vooral vrouwen te maken met botontkalking omdat de oestrogeen productie daalt. Ouderen met een te laag vitamine D krijgen meer verlies van botmassa en hebben dus vaker fracturen en een slechtere balans door zwakkere spieren.

Dus ja, ik denk dat het slikken van extra vitamine D een goed idee is, zo’n 25 mcg per dag. En ja, ook nog het liefst het gehele jaar door. Ben je ouder dan 45 jaar, heb je overgewicht en of een donkere huidskleur? Of heb je altijd de huid bedekt? Slik dan zeker 50 mcg/2000 IE per dag. Voor een hogere dosis raadpleeg mij eerst.  Je kunt natuurlijk ook je bloed laten onderzoeken op vitamine D.

Neem een goed supplement. Ik gebruik zelf de vitamine D van Bonusan, deze is op basis van olijfolie, wat belangrijk is voor de opneembaarheid van de vitamine. Je lichaam heeft vetten nodig om de vitamine op te kunnen nemen. Heb jij een andere soort en wil jij weten of deze ook oké is? Vraag het mij.

Algemene voorwaarden

GAT - ALGEMENE VOORWAARDEN voor Alternatieve / Complementaire TherapeutenOpgesteld op 1 april 2019 te Zoetermeer   Opgesteld in de eerste maanden van 2019 door Mr. Suzanne van Dijsseldonk, GAT-commissielid. Auteursrecht: https://gatgeschillen.nl/  ...

Blog

Groot hormoonprofiel vrouw

In het speeksel testen we de hormonen, oestradiol, testosteron, progesteron en DHEA. Het is niet alleen voor de bijnierschorshormonen DHEA en cortisol, maar ook voor de bepaling van de geslachtshormonen oestradiol, progesteron en testosteron is de concentratiebepaling...

0 reacties