Vaak moe?

Heb jij weinig energie?

Weet jij hoe het zit met jou immuunsysteem?

 

Immuunsysteem

Normaal zorgt het immuunsysteem bij een  ontsteking dat de ontsteking wordt “opgeruimd”. Daarna zakt de ontstekingsreactie weer.
Deze reactie voel je aan bijv. koorts, pijn, zwelling, roodheid, een warme plek. Hier is het juist goed dat het immuunsysteem actief is! 
Bij laaggradige ontstekingen (chronische ontstekingen) is jou immuunsysteem steeds geactiveerd. Dit voel je niet zoals in pijn koorts warmte enz. Het is een milde reactie je voelt er niets van maar, het kost wel veel energie.

Bij laaggradige ontstekingen circuleren er steeds ontstekingsstoffen in ons lijf. Hierdoor is het immuunsysteem blijvend actief , zodat de ziekmakende stoffen zich slecht kunnen vermenigvuldigen. Maar er blijven ontstekings stoffen, het gaat niet weg.

Bij een laaggradige ontsteking wordt het immuunsysteem dus wel geactiveerd maar, de ontsteking is dan niet sterk genoeg om de symptomen zoals koorts, pijn, warmte en roodheid te geven. En dus niet sterk genoeg om de ontsteking te stoppen. Zo kunnen laaggradige ontstekingen jaren in je lijf voorkomen voordat je iets merkt. Je bent steeds moe maar  jij wist niet dat het daardoor kwam. Het immuunsysteem is steeds actief geweest om de ziekmakende stoffen te remmen. Uiteindelijk ontstaan er ziektes zoals auto immuunziektes.

Ontstekingen worden toch gezien bij bloed prikken?

Ja klopt, bijv. door het prikken van de CRP maar, daarmee zie je niet de laaggradige ontstekingen.

De reactie is niet heftig genoeg, zoals je hierboven al las.
De huisarts zal niet prikken op laaggradige ontstekingen.

Ik laat het soms prikken maar, meestal kijk ik naar de symptomen.

En met een gezonde leefstijl zie ik vaak de symptomen en dus de laaggradige ontstekingen verdwijnen.

Een gezonde leefstijl met gezonde voeding, beweging, en verminderen van stress!

Hoe kunnen we laaggradige ontstekingen voorkomen en/of aanpakken.

  • Zorg dat je niet veel buikvet en visceraal vet hebt. Visceraal vet  is vet rond je organen, deze beschermen de organen maar het moet niet teveel zijn. Viceraal vet beïnvloed je hormonen, organen, energie, eetlust en gewicht. 
  • Eet veel groenten 
  • Eet 2x per week vis
  • Eet gezonde vetten. (omega 3 remt ontstekingen )
  • Eet niet te veel suiker producten met suiker (zetmeel).
  • Eet geen/weinig bewerkt voedsel.
  • Zorg voor balans tussen stress en ontspanning.
  • Zorg goed voor jezelf, extra in de overgang als vrouw, en ja in de overgang/menopauze krijg je wat extra vet op de buik taille maar dat is een beetje. Waarom je in de overgang meer vet krijgt heb ik over geschreven LINKJE……
  • Zorg voor vitamine D.  (voor advies neem contact met mij op)
  • Zorg voor voldoende beweging.
  • Zorg voor een goede nachtrust.

Wil jij fitter zijn en echt aan de slag? Doe dan mee met mijn 12 weeks programma. Dit programma kan je individueel met of zonder begeleiding volgen, maar je kan er ook voor kiezen om dit met een groep te doen waarin we elkaar steunen en motiveren.

Meer informatie over mijn programma, wanneer de volgende groep start en wat de ervaringen van anderen zijn lees je hier.