Leptine is het hormoon wat ons eetlust mechanisme regelt. Ben jij iemand die de hele dag wel kan eten? Als je eten ziet, het moeilijk vind om het niet te nemen? Niet uit een tankstation kan komen zonder een koek, mars of drop mee te nemen? Een traktatie of een koekje bij de koffie niet kan weerstaan? En ook al doe jij je best en weet jij dat je er niet fitter en slanker van wordt, je eet het toch op. Dan ben jij onverzadigbaar en dat komt o.a. doordat je hormoon leptine niet goed werkt. Er is sprake van leptine resistentie. 

Leptine 

Het hormoon leptine wordt na iedere maaltijd aangemaakt in de vetcellen en heeft als functie om te meten en te signaleren hoeveel vet er opgeslagen ligt in het lichaam. Onze hersenen krijgen een signaal of er genoeg energie is zodat bepaalde functies uitgevoerd mogen worden. Zo hebben we energie nodig om te leven, om onze organen te laten werken en om onze dagelijkse dingen te doen. Bij ziekte, zoals bv griep, moet het immuunsysteem geactiveerd worden en hebben we extra energie nodig. Hebben we te weinig energie dan bestaat het gevaar nog zieker te worden en dat er te weinig herstel plaatsvindt.

Energiepiek 

Tijdens de extra energiepieken krijgen we een enorme toename van leptine productie in de vetcellen. De grote vraag is of er genoeg energie in voorraad is om bv een flinke koortsreactie teweeg te brengen om de griep te bestrijden. Normaal gesproken wordt er nu een heleboel energie, glucose, vrijgemaakt voor het immuunsysteem en moeten de andere organen het tijdelijk even met minder doen. Moe, geen eetlust, geen energie, koorts, ziek, zwak en misselijk, tot de griep bacterie kapot gemaakt is. Dat is een normaal systeem! Het is een van de strategieën van het lichaam om veel energie te sprokkelen voor het afweersysteem dat langdurig actief geworden is.  Dit gaat goed als er balans in zit! Maar stel je hebt laaggradige ontstekingen omdat je lange tijd ongezond geleefd hebt. Je hebt bv chronische stress door ongezond eten, medicatie, emoties, te hard werken enz. Dan is er ook chronisch een te hoge leptine aanmaak door de vetcellen en krijg je leptine resistentie. omdat je cellen ongevoelig zijn geworden voor leptine (misschien ken je insulineresistentie of antibiotica resistentie, nou dat dus). Het resultaat hiervan is dat je te veel eet en altijd een hongergevoel hebt, er is geen rem meer. Je krijgt geen seintje “Ik zit vol, het is genoeg”.

Disbalans 

Er is ook voldoende energie nodig om te groeien als kind. Groeit een kind niet goed dan is er een disbalans. Wanneer er te weinig energie is, bv bij te weinig eten (anorexia), krijgen de hersenen een seintje dat er te weinig energie voorradig is. Het lichaam reageert hierop door bv haaruitval, omdat er te weinig energie is om de haren te laten groeien. Of de menstruatie blijft uit, omdat er te weinig energie is om een kindje te laten groeien. Het lichaam moet een keuze maken waar de energie heen gaat, en dat is eerst naar de vitale organen die we nodig hebben om te blijven leven.

Klachten

De klachten die ontstaan door leptine resistentie zijn o.a:

  • overgewicht
  • prikkelbaarheid
  • stemmingswisselingen
  • snaaizin
  • vermoeidheid
  • slapeloosheid

Hoe te herstellen 

Het goede nieuws is dat je met het aanpakken van je leefstijl cellen weer gevoelig kunt maken voor het hormoon leptine. Dit doen we door te onderzoeken waar jouw stress oorzaken zitten: voeding – stress – bewegen – mindset, waar zitten jouw verbeterpunten?

Stress is te verminderen door je lichaam goed te voeden met gezond eten. Je lichaam te voeden ipv vullen met eten waar geen voedingsstoffen in zitten. Onderzoeken of jij alle voeding kunt verdragen, Misschien heb jij een intolerantie wat veel energie kost. Door te zorgen voor balans tussen werk en thuis, gezin. En hoeveel ballen houd jij hoog? Zou je wat ballen af kunnen geven of wat minder hoog gooien? Beweeg je wel voldoende of zit jij veel?  

Leptine maar 1 hormoon, en we hebben er meer dan 100. Deze zorgen dat alle systemen goed verlopen. Laten we hier dus goed voor zorgen!

Wil je meer informatie en tips over o.a. hormonen volg mij dan op Instagram @hormoon_leefstijl_coach

Waarom zou je willen detoxen?

Waarom zou je willen detoxen? In mijn artikel geef ik je 6 redenen waarom je zou willen detoxen en voor wie dit geschikt is.

Endometriose

Endometriose MENSTRUATIE PIJN hoort er NIET bij! Endometriose is helaas nog zo onbekend en het zou fijn zijn als hier verandering in komt. Zodat vrouwen niet blijven rondlopen met deze pijnklachten. Vaak komt het helaas voor dat het laat ontdekt word of de klachten...

Laboratorium

Door (bloed)onderzoek te doen maken we inzichtelijk wat jouw systeem nodig heeft of juist niet nodig heeft. Meten = weten Onderzoeken kunnen plaatsvinden bij: Voedselintoleranties, omdat je wil weten welke voedingsmiddelen jouw systeem negatief beinvloeden....