Selecteer een pagina

 

Stress – wat is het en wat doet het met je gewicht?

Stress- wat is dat eigenlijk ?
Is het ongezond?
Wat doet het met je gewicht?
Heeft het andere gevolgen voor je gezondheid?
In deze blog komt het allemaal aan bod.

Wat is stress?

Onze stressreactie is ontwikkeld in de oertijd. Toen ging men op zoek naar eten en kon men een gevaar zoals een gevaarlijk dier tegen komen. Die angst zorgde voor stress-voor hormonale en lichamelijke reacties- waardoor men op scherp kwam te staan en kon overleven.

Wat gebeurt er dan hormonaal?  

In de bijnieren wordt adrenaline en noradrenaline voor het korte termijn effect aangemaakt en cortisol voor de langere termijn. Kom je een beer tegen dan is overleven het belangrijkste. Ga je vechten of vluchten? Een moment dus waarop we geen ontstekingen kunnen gebruiken,de Stofwisseling gaat omlaag. Het zorgt er dus voor dat de andere processen in het lichaam op een laag pitje worden gezet. Je hartslag gaat omhoog en het bloed wordt dikker en de ademhaling gaat omhoog door adrenaline. Door de noradrenaline stijgt de bloeddruk en verwijden de pupillen . Cortisol zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel omhoog gaat.

Waarom kun je afvallen of juist aankomen door stress?

Je kunt aankomen door stress, omdat de cortisolproductie toeneemt. De stofwisseling wordt vertraagd, terwijl je juist meer behoefte krijgt aan eten. Je behoefte aan suiker en vet is hoger dan normaal. Je progesteron- wat nodig is voor de aanmaak van cortisol wordt lager en heeft daarmee invloed op de schildklier en daarmee op je stofwisseling. Doordat de bloedsuikerspiegel stijgt, wordt er geen vet verbrand maar juist opgeslagen. Maar in deze tijd hoeven we niet meer te vechten en te vluchten. Nee, nu gaan we op de bank zitten en hebben we door de stress nergens zin in. In plaats van bewegen doen we niets. Heb je juist iets meegemaakt, waardoor je van de stress niets meer kunt eten-als iets als een steen op je maag ligt-dan val je af.

Is stress schadelijk?

Of stress schadelijk is, hangt af van hoe hoog de belasting zowel lichamelijk en, of psychisch is, maar ook hoeveel iemand aankan. Als stress chronisch is, waardoor de draaglast groter wordt dan de draagkracht, dan is het ongezond. Je gaat op dat moment je bijnier uitputten met een burn-out tot gevolg.

Stress gezond?

Ja, zolang het niet chronisch is, is stress best gezond. Stress zorgt ervoor dat we alert en geconcentreerd zijn, zodat we betere prestaties kunnen leveren. Dus een beetje examenstress zoals veel jongeren de afgelopen tijd hebben ervaren, is best wenselijk.

 

Endometriose

Endometriose MENSTRUATIE PIJN hoort er NIET bij! Endometriose Awareness Maand Endometriose is nog zo onbekend en hier moet verandering in komen! Zodat vrouwen niet blijven rondlopen met deze pijnklachten Het moet stoppen dat vrouwen denken dat dit er bij hoort! Zorg...

Vet belangrijk. Vetten zijn gezond.

Gezonde en ongezonde vetten. Wat is het verschil? En waarom is het belangrijk om wel vetten te eten? Lees er alles over in mijn blog.

Iedereen aan de vitamine D3

Vitamine D is nodig voor ons immuunsysteem. Dat is niet alleen nu nodig vanwege Corona, maar altijd. Weet jij jouw vitamine D status?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *