Je herkent het misschien wel ?

Je hebt  de hele dag gezond gegeten en tussendoor  soms een stuk fruit dat ging goed.
Dan komt het moment dat je alles gedaan hebt  en ga je op de bank zitten en dan………. krijg je zin in iets.
Je gaat eten terwijl je eigenlijk geen honger hebt  Je hebt lekkere trek.

Er komt een onrust in je en je gaat op zoek naar chips, kaas, chocolade enz.
Nee dan heb je geen zin in een paar worteltjes en komkommer.

Wat is die onrust dan ? Verveel je jezelf ? Ben je verdietig zoek je troost vrolijkt een snack jou op ?  Is het een gewoonte dat je bij de tv nog “gezellig”iets knabbelt ? Heb je de hele dag door eigenlijk te weinig gegeten wat je nu gaat compenseren? Heb je zoveel stress dat je slecht verteerd en je steeds “dips” krijgt en dus weer honger krijgt.

Dan niet te vergeten de cyclus bij vrouwen net voordat je ongesteld gaat worden ontzettend veel zin in chocolade!! Hormoon oestrogeen en serotonine ons gelukshormoon zakt mee en dan maken we ons weer gelukkig (heel kort maar) met chocolade.

Daarna balen we dat we weer een zak chips leeg hebben gegeten of een rol koekjes op hebben Realiseer je dat het “fijne” gevoel van het koekje eten maar heel kort is. Het balen het je rot voelen dat je je weer hebt is veel langer. En dan nog eens balen omdat jij je moe voelt van het slechte eten en de kilo’s gaan er niet af maar komen er aan.

Wat te doen

Uitzoeken wat de reden is van “snaaien”en eetbuien” en deze dan aanpakken.Door op te schrijven wanneer dit gebeurde waar hoe laat hoe voeld jij je Wat is er van te voren gebeurt ? Dit geeft inzicht waarom je gaat snaaien

Als je hormonen in balans zijn heb je geen last van snaaibuien! Dus zorg door met de juiste beweging , de juiste voeding en de balans tussen stress en ontspanning  je hormonen in balans te brengen! hier schrijf ik nog een blog over.

Welke sport past er bij jou ?  wandelen, dansen , wielrennen sport je teveel of te lang of te weinig. Welke hormonen boost je de juiste? Eet gezonde voeding. Hou eens een week bij wat en hoe je eet .Laat er iemand naar kijken die hier verstand van heeft.

Hoe ziet je dag eruit neem je ook tijd voor jezelf ?

Drink voldoende, vaak verwissel je een dorst prikkel met honger. Dus krijg je snaai zin drink eerst iets.

Ga iets doen zoek afleiding zodat je niet aan eten denkt.

Ga een ademhalings oefening doen als je een snaai moment krijgt adem in adem uit wacht even met inademen en adem weer in. Doe dit een 5 tot 10 minuten.

Ga wandelen

Bel een vriendin.

Haal geen snoep chips frisdrank enz in huis.

Zorg dat je niet te veel stress hebt dat je niet te moe bent want dan ga je verlangen naar suiker. Zorg dat je voldoende rust en slaapt!

Zorg dat je overdag verzadigend eet ! Mijn clienten zeggen vaak tegen mij dat ze zoveel moeten eten.

Gevoelens zoals stress, boosheid,verdriet enz wat ga je doen gevoelens wegdrukken en gaan eten of proberen om het probleem op te lossen. Problemen kun je niet altijd meteen oplossen. Belangrijk hierbij is dat je het gevoel toelaat en accepteerd. Zoek uit wat je echt dwars zit, wat is echt belangrijk voor je. Laat de onrust toe het gevoel en wacht een kwartier om dit te gaan verdoven met eten. Vaak zakt het en is de eetdrang weer weg.Onderzoek waar de onrust vandaan komt je weet dan dat gaan eten niet je echte behoefte is.

Zorg dat je andere vormen van beloning zoekt maak hier een lijstje van.

Succes