Laat het lang sudderen hoe langer hoe beter
Ingrediënten:
4 liter water
30ml appelazijn
1 – 2 kilo botten
Rund met mergpijp en schenkel bij rund
of kippenbotten
of visgraat
zout en groenten naar smaak.
Bereidingswijze:
Doe de botten in de pan met koud water en azijn en laat dit een uur zo staan.
Breng het geheel aan de kook.
Schep het schuim eraf (met schuimspaan)
Laat het 8 – 12 uur sudderen op laag vuur.
Mag dus niet borrelen anders kookt het vocht weg
Dus indien nodig een plaatje tussen de pan en het vuur .
Visboullion is na 3-4 uur klaar
Kippenbouillon na 8-10 uur
Runderboullion 12-30 uur
Filter de grove restjes door een vergiet of theedoek.
Doe er wat zout bij na smaak en groenten en laat even mee koken.
Vries een gedeelte in.
De reden om er azijn aan toe te voegen, is dat de mineralen beter uit de botten worden getrokken.
Je zal merken dat de vier liter water gedurende het aantal uren op het vuur wat zal afnemen. Als het te hard gaat, kun je altijd nog een paar glazen water toevoegen.
Het klinkt alsof het veel tijd kost maar jij hoeft er al die uren niets aan te doen.
LET OP: Nogmaals zorg dat het niet (te hard) kookt want dan kookt het water weg.
Bottenbouillon kun je ook kopen op internet.
0 reacties