Hormonen en lichaamsprocessen

Wat hebben hormonen, gewicht en gezondheid met elkaar te maken? Het antwoord is simpel: alles! Hormonen regelen namelijk de lichaamsprocessen van de mens, zoals; stofwisseling, groei, en de werking van het immuunsysteem. Hormonen zorgen ervoor dat jouw organen goed functioneren en dat jouw lichaamsprocessen in balans zijn. Je hebt voldoende energie en je gewicht blijft op peil. Kortom: hormonen zorgen ervoor dat je gezond blijft!

Waarom zit ik niet lekker in mijn vel?

Hormonen zijn signaalstoffen en geven dus signalen af. Dit doen ze bij zo’n beetje alles wat er in het lichaam gebeurt. Ze regelen zoveel in uw lichaam dat hierin gemakkelijk eens iets mis kan gaan. Er worden teveel of te weinig hormonen afgegeven waardoor er een disbalans ontstaat. Oorzaken hiervoor kunnen zijn: verkeerde voeding, langdurige stress, overtraining bij sporten, tekort aan bepaalde voedingsstoffen, verstoord dag- en nachtritme, te weinig slaap, vertraagde schildklier, enzovoort. Een hormonale disbalans kan tal van klachten tot gevolg hebben. Maar vaak weet je zelf niet precies waar die klachten nu eigenlijk vandaan komen.

Klachten door hormonale disbalans

Klachten die kunnen worden veroorzaakt door een hormonale disbalans zijn onder andere: allergieën, burn-out/bijnieruitputting, candida en andere schimmelinfecties, cellulitis, darm-, lever-, maag en nierklachten, depressie, galblaasproblemen, gewrichtsklachten, hart- en vaatziekten, hoge- en lage bloeddruk, huidproblemen, koolhydratenverslaving, libidoproblemen, migraine/hoofdpijn, ontstekingen, osteoporose, overgangsklachten, PCOS, slaapproblemen, spierziekten, stress, tandvleesproblemen, vermoeidheidsklachten, voedselintolerantie, zwangerschapsproblemen, diabetes type 2.

Op zoek naar de oorzaak: jouw leefgewoonten in kaart

Veel van deze klachten kunnen met hormoonbehandeling succesvol behandeld worden. Als voedingsdeskundige en trainer hormoonfactor ben ik gespecialiseerd in de effecten van hormonen op het lichaam en andersom, en in de wisselwerking tussen hormonen onderling.

Om je goed te kunnen helpen is het belangrijk om zo specifiek mogelijk de oorzaak van jouw klachten te achterhalen. Aan de hand van een uitgebreide anamnese en een gesprek ga ik op zoek naar deze oorzaak. Samen brengen we jouw eetgewoonten in kaart, je levensstijl, spijsvertering, mate van beweging en stressbeleving. We kijken hierbij ook naar eventueel medicijngebruik en indien relevant laat ik jouw bloed onderzoeken op disbalansen. Denk hierbij aan hormonale disbalansen zoals bijvoorbeeld: schildklierhormoon, cortisol (stresshormoon) of insuline (bloedsuikerspiegel). Maar ook kan getest worden op een tekort aan vitamines. We bespreken wat je stress oplevert in het dagelijks leven, of waar je juist van ontspant. Sporten, krachttraining, yoga of het lezen van een goed boek: ook dit zijn mogelijke manieren om stress te verminderen en je fitter te voelen. Wat spreekt je aan, wat past bij jou? Vervolgens maak ik in overleg met jou een plan van aanpak.

Breng je hormonen in balans en voel je beter

Ik help u graag om jouw hormonale systeem op natuurlijke wijze in evenwicht te brengen zodat je beter in uw vel zit. Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of om een afspraak te maken voor een consult.